Skip links

Levenslange garantie

Therapeutisch effect

Goed voor je gezondheid

Uniek stralingsbereik

Therapeutisch effect op je lichaam

Een Health Mate® infraroodcabine verlicht fibromyalgieklachten

Helpt een Health Mate® infraroodcabine bij fibromyalgie? Ja, zeker. Mensen met fibromyalgie hebben vaak helse spier- en gewrichtspijnen. En onze cabines helpen dan.

Brochure aanvragen

Verlicht spier- en gewrichtspijn

Voert toxische stoffen af

Geneest ontstekingen

Reinigt het lichaam

Is een natuurlijke pijnstiller

Weg met medicatie

Een Health Mate® infraroodcabine verlicht fibromyalgieklachten

Helpt een Health Mate® infraroodcabine bij fibromyalgie? Ja, zeker. Mensen met fibromyalgie hebben vaak helse spier- en gewrichtspijnen. En onze cabines helpen dan.

Brochure aanvragen

Verlicht spier- en gewrichtspijn

Voert toxische stoffen af

Geneest ontstekingen

Reinigt het lichaam

Is een natuurlijke pijnstiller

Weg met medicatie

Een Health Mate® infraroodcabine verlicht fibromyalgieklachten

Helpt een Health Mate® infraroodcabine bij fibromyalgie? Ja, zeker. Mensen met fibromyalgie hebben vaak helse spier- en gewrichtspijnen. En onze cabines helpen dan.

Brochure aanvragen

Verlicht spier- en gewrichtspijn

Voert toxische stoffen af

Geneest ontstekingen

Reinigt het lichaam

Is een natuurlijke pijnstiller

Weg met medicatie

Een Health Mate® infraroodcabine en fibromyalgie?

Eindelijk verlost van pijn!

Kan een Health Mate® infraroodcabine helpen bij fibromyalgie? Ja, zeker. Mensen met fibromyalgie hebben vaak helse spier- en gewrichtspijnen. Maar röntgenonderzoek (bloedonderzoek WEG) toont niet aan waar de pijn precies zit. Bovendien is er geen sprake van vergroeiingen of andere abnormaliteiten.

Daarom voelen mensen met fibromyalgie zich vaak miskend in hun pijn. Simpelweg omdat ze het gevoel krijgen dat de pijn “tussen de oren zit”.

"Tevreden patiënten laten het vaak weten: hun Health Mate® infraroodsauna helpt tegen de pijn."

De oorzaak van fibromyalgie?

Maar hierbij enkele denkpistes:

Een ontregeling van het immuunsysteem

Veranderingen in de bindweefsel-structuur

Tekort aan zuurstof in de spieren

Storing in het metabolisme van stoffen

Functiestoornissen in het pijnregelsysteem

"Mijn Health Mate® infraroodcabine verzacht de pijn!"

Hoe verzacht een Health Mate® infraroodcabine fibromyalgie?

stralingselementen op de juiste golflengte

Infraroodstraling heeft een golflengte die varieert tussen 780 en 10.000 nanometer. Het is die golflengte die bepaalt welk effect de infraroodstraling op je lichaam heeft. Want enkel infraroodgolven tussen 5.600 en 10.000 nanometer hebben een zogenaamde therapeutische werking (‘deep level therapie’).

Daarom gebruikt Health Mate® de gepatenteerde Tecoloy-stralingselementen met een bewezen stralingsbereik van 6.340 nanometer. En dat is een uitgekiende keuze. Want het is precies die golflengte die een perfecte match vormt met ons lichaam.

Wat is het effect van een Health Mate® infraroodcabine op fibromyalgie?

DEEP LEVEL THERAPIE

Bij 6.340 nanometer brengt infraroodstraling microscopisch kleine watermoleculen in ons lichaam in beweging. Daardoor ontstaat er warmte. Zo versnelt onze bloedcirculatie en doorbloedt elke cel in ons lichaam (‘deep level therapie’). En dan start de helende werking van de infraroodstraling.

Want pijn aan spieren en gewrichten verdwijnt, ons immuunsysteem krijgt een boost en cellen vernieuwen zich.

Meer lezen over de stralingselementen? Klik hier. 

Meer info over Fibromyalgie

een omstreden term

“Het is weinig begrepen en ook al weet ik dat ik veel steun krijg, toch is het soms moeilijk om het gevoel van me af te schudden dat ik gek ben”

“Dit is een post over chronische pijn. Sommigen praten erover, maar anderen zijn daar bang voor omdat het ten koste van hun job of relatie zou gaan. In zekere zin is het erg analoog aan een seksueel trauma. Het is ook bewezen dat er een link is tussen chronische pijn en trauma. Afgelopen nacht werd ik om 3 uur wakker.

Het was alsof iedere cel in mijn nek aan het zingen was. Mijn enkels en polsen voelden zwak en mijn vingers deden niet wat ze hoorden te doen. Toen ik wou mediteren, voelde ik een pijnscheut van mijn nek tot mijn voet. Sorry als ik niet meteen antwoord op je berichtje of e-mail, of als ik niet kom opdagen zoals iedereen anders het zou doen.

Ik lijk op het eerste zicht gezond, maar het is zoveel complexer dan dat en ik probeer gewoon alles te doen wat nodig is om een leven vol vreugde te behouden. Dit is fibromyalgie. Het is weinig begrepen en ook al weet ik dat ik veel steun krijg, toch is het soms moeilijk om het gevoel van me af te schudden dat ik gek ben.

Maar dat ben ik niet en jij ook niet. Jouw pijn, welke vorm die ook aanneemt, is de jouwe en is echt. Ik geloof het als je zegt dat je pijn hebt. Ik heb keer op keer geleerd hoe belangrijk het is om geloofd te worden.”
Actrice Lena Dunham op Instagram

Geen term zo omstreden in de (klassieke) geneeskunde als fibromyalgie.

holistische geneeskunde

Mensen met fibromyalgie hebben vaak helse spier- en gewrichtspijnen en ze zijn voortdurend vermoeid. Ze hebben bovendien last van bijkomende klachten zoals hoofdpijn, maag-en darmklachten, slaapproblemen… Maar röntgen- of bloedonderzoek toont geen afwijkingen of abnormale zaken.

Fibromyalgie wordt gerekend tot de zogenaamde Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK): patiënten spreken over pijn, maar klassieke artsen zien niks, en vaak geloven ze het ook niet. Daarom dat veel fibromyalgiepatiënten zich miskend voelen; ze krijgen het gevoel dat de ‘pijn tussen de oren zit’. In de holistische geneeskunde daarentegen is fibromyalgie een beter aanvaard begrip.

Het verschil tussen een klassieke en holistische aanpak

Een medische behandeling

Een medische behandeling kan klassiek zijn of holistisch, en heel vaak worden beide visies gecombineerd. Het verschil wordt het duidelijkst aan de hand van een banaal voorbeeld. Als ik morgen met een verkoudheid naar een klassieke huisarts stap, stelt die de oorzaak vast (bijvoorbeeld een virus of bacterie van de bovenste luchtwegen) en krijg ik op basis daarvan een behandeling/medicatie voorgeschreven.

Een holistische arts daarentegen kijkt naar het lichaam als een systeem dat in balans moet zijn om goed te functioneren. Een ziekte (verkoudheid in dit geval) wijst op een disbalans, en het is dat onevenwicht dat de holistische arts zal aanpakken opdat de klacht zou verdwijnen. Werkt het immuunsysteem wel naar behoren?

Zijn er bepaalde organen die verzwakt zijn (andere dan luchtwegen, waar de klassieke arts naar kijkt)? Heeft de patiënt een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen? Hoe zit het met de geestelijke gezondheid van de patiënt? Er zijn tal van holistische behandelmethodes, gaande van voedingssupplementen en detoxificatie tot homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde, ayurveda, maar ook osteopatie is er een. Hiermee belanden we op het terrein van de zogenaamde alternatieve/holistische geneeskunde.

En waarom is dit verschil belangrijk?

beide behandelmethodes

Heel wat patiënten worden prima geholpen in het klassieke geneeskundecircuit. Het is een discipline die enorm veel wéét, sterk evolueert en die fantastische resultaten boekt, vooral voor mensen met acute aandoeningen. Mensen die morgen met hartklachten naar de huisarts stappen, worden doorgaan prima doorverwezen en behandeld.

Maar voor mensen met langdurige, chronische pijn heeft de klassieke geneeskunde soms geen oplossing, en in veel gevallen geen antwoord op de oorzaak van hun pijn. Die mensen kunnen baat hebben bij een holistische aanpak. In dit dossier zullen we beide behandelmethodes voorstellen.

De diagnose van fibromyalgie: 11 of meer pijnlijke tenderpoints

De meeste mensen krijgen de diagnose van fibromyalgie pas na een jarenlange zoektocht. Bij Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) wordt een diagnose niet zelden gesteld door uitsluiting: het is niet dit, of dit, of dit, dan zal het wel fibromyalgie zijn.

Een vaak gebruikte tool om fibromyalgie te kunnen vaststellen, is een lijst die de patiënt bevraagt naar de klachten en een zogenaamde tenderpoint-test. Mensen met fibromyalgie kunnen 18 ‘tenderpoints’ hebben op het lichaam.

Dat zijn plekken die pijnlijk zijn als de arts erop duwt met de vinger. Als je 11 of meer pijnlijke of ‘positieve tenderpoints’ hebt, kan er sprake zijn van fibromyalgie. De hoeveelheid tenderpoints kan in de loop van de ziekte trouwens toe- of afnemen. De afbeelding hieronder duidt de verschillende mogelijke pijnpunten in het lichaam aan.

De oorzaak van fibromyalgie: andere pijnverwerking en een overbelasting van het lichaam

“Ik geef het niet graag toe, maar ik heb zelf wat van mijn pijn en lijden veroorzaakt. Ik luisterde niet naar mijn lichaam als ik zou moeten hebben. Als ik veel pijn heb, zal ik nu rusten. Ik duw mezelf niet zoals ik deed toen ik jonger was. In harmonie zijn met je lichaam is een van de beste manieren om te weten wanneer er een crisis aan komt.”

Acteur Morgan Freeman over zijn fibromyalgie

Officieel is 2% van de bevolking gediagnosticeerd met fibromyalgie. Wie de diagnose van fibromyalgie krijgt, wil weten waar de ziekte vandaan komt. Hoe komt het dat een lichaam plots pijn begint te doen, zonder dat die pijn zichtbaar is voor artsen? Hoe komt het dat spieren en gewrichten zich voortdurend laten voelen en niet meer doen wat ze moeten doen,

namelijk ervoor zorgen dat we ons fit kunnen voortbewegen? De oorzaak van fibromyalgie is nog altijd niet helemaal gekend. Er zijn de voorbije jaren heel wat pistes ontwikkeld, zoals een ontregeling van het immuunsysteem, veranderingen in de bindweefsel-structuur, tekort aan zuurstof in de spieren, storing in het metabolisme van bepaalde stoffen die een werking hebben op de bloedvaten en het zenuwstelsel… maar vaak geven ze geen bevredigende verklaring.

Wat we zeker kunnen zeggen, is dat er bij mensen met fibromyalgie sprake is van andere pijnverwerking. Bepaalde zenuwbanen vanuit de hersenen die eigenlijk pijn moeten onderdrukken, gaan net het omgekeerde doen: ze lokken pijn uit. Met andere woorden: er is iets mis met hun pijncentrum en pijnbeleving in de hersenen.

Een tweede vaststelling: bij fibromyalgie is er sprake van een overprikkeling van het lichaam. Mensen met fibromyalgie zijn vaak mensen die in het verleden alarmsignalen dat hun lichaam op is, genegeerd hebben. Ze verbijten pijn, gaan maar door, verbruiken de laatste reserves van hun lichaam op tot het definitief ‘stop’ zegt.

Bij nog andere mensen is een fysiek of mentaal letsel of trauma – een zware
operatie, misbruik in de kinderjaren, een virus dat zich in het lichaam heeft genesteld… – de oorzaak van hun fibromyalgie. 6 In ieder geval gaat het altijd om een lichaam dat te lang ‘aan’ is blijven staan,

in fysieke of mentale angst, stress en pijn. Mohammed Yunus, professor aan de University of Illinois, spreekt bij een aantal vormen van chronische pijn (waaronder fibromyalgie) over ‘central sensitivity syndromes’, ofwel ziektes die ontstaan door een overprikkeling van het centrale zenuwstelsel:

 • Fibromyalgie
 • CVS
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Spanningshoofdpijn/migraine
 • Overgevoeligheid voor chemische stoffen
 • Rusteloze benen
 • Gevoelsstoornissen in handen en voeten
 • Duizeligheid
 • PTST (posttraumatisch stresssyndroom)
 • Probleem met kaak en aangezicht
 • Chronische bekkenpijn
 • Angst- en depressiestoornissen

Als ons zenuwstelsel ‘aan’ staat, gaat onze harstslag versnellen en produceren we een grote hoeveelheid stresshormonen adrenaline en cortisol. Dat is evolutionair zo bepaald; de oermens moest vroeger immers reageren als hij een beer tegenkwam en gevaar liep. Maar als het gevaar geweken is (de beer is weg),

dan moet het lichaam weer naar een normaal niveau ‘zakken’ en moet de productie van stresshormonen stoppen. Mensen die voortdurend ‘aan’ staan omwille van een fysiek en mentaal letsel, ‘zakken’ niet meer. Ze staan altijd paraat, dag en nacht, klaar om te vechten. Op lange termijn put dat het lichaam uit, in die mate dat het crasht.

De klachten van fibromyalgie: pijn, slecht slapen, depressie en zoveel meer

“Ik moet er soms om huilen. Omdat ik 34 ben met een lichaam van
een 70-jarige”

De Nederlandse zangeres Rafaella Paton op Facebook

Ik heb zelf 7 jaar lang onderzoeken gehad, voordat ik de diagnose kreeg. En ben vooral in een familie van een vriendje echt kut behandeld omdat ze dachten dat ik me aanstelde. We waren op wintersport en de ene dag kon ik alles en de dag erna kon ik niks. Maar ik werd niet serieus genomen.

Ik kreeg daar zo een minderwaardigheidscomplex van dat ik de deur niet meer uit durfde omdat ik de sfeer niet wilde verpesten als ik naar huis wilde omdat de pijn er ineens heel heftig kan zijn. En nu zit ik ook alweer langer dan een paar weken met heftige klachten. Kan amper lopen op bepaalde momenten of mijn bed uitkomen in de ochtend.

En dit zeg ik niet om medelijden op te wekken dit zeg ik omdat mensen moeten weten, dat wat je ziet van buiten, niet altijd strookt met hoe iemand zich van binnen voelt.. Ik leef al jaren elke dag met pijn. Soms weinig soms veel. Maar elke dag pijn. En ik moet er soms om huilen. Omdat ik 34 ben met een lichaam van een 70 jarige.

Maar ik blijf elke dag zoveel mogelijk lachen! Maar het zou zoveel fijner zijn als ‘normale’ mensen verder kijken dan alleen het omhulsel. Het is een ziekte. Het zit niet tussen onze oren. Wat jaren is geroepen.. Het is echt…

• Bij fibromyalgie is er in de eerste plaats sprake van pijn aan spieren, gewrichten en peesovergangen. De pijn kan plots de kop opsteken, is de ene dag al wat erger dan de andere, maar is altijd aanwezig.

• Daarnaast slapen patiënten met fibromyalgie meestal slecht. Eerst en vooral omdat ze pijn hebben, dat is logisch. Maar mensen met fibromyalgie zijn niet zelden perfectionistische piekeraars die hun hoofd niet ‘uit’ krijgen. Hun (negatieve) gedachten en zorgen (om hun lichaam, gezondheid, werk, financiën, toekomst…) blijven maar malen ’s avonds in bed. Ze raken niet in slaap of worden meermaals per nacht wakker.

• Naar schatting drie op de vier mensen met chronische pijn kampen met een milde tot zware vorm van depressie. Er is een toekomstbeeld dat aan diggelen ligt, het besef dat het lichaam niet meer doet wat je ervan vraagt, meer zelfs: je eigen lijf belet je om een normaal leven te leiden, het leven dat je altijd gekend hebt. Pijn isoleert mensen. In plaats van te kunnen deelnemen aan het normale leven, ben je veroordeeld tot een leven tussen vier muren, vaak zelfs tot een leven dat zich meer in bed en de zetel afspeelt dan ergens anders. Plannen maken met vrienden is niet evident, want dikwijls moet je alsnog afzeggen omdat het écht niet gaat. Je sociale leven komt op een laag pitje te staan en heel wat mensen in je omgeving haken af.

• Zoals de lijst van Mohammed Yunus aantoont, komt fibromyalgie zelden alleen. Andere fysieke klachten zoals hoofdpijn, maag- en darmproblemen, duizeligheid, rusteloze benen, paniekaanvallen etc. versterken vaak het ziektebeeld, waardoor een patiënt zich nog meer geïsoleerd voelt.

Als ons zenuwstelsel ‘aan’ staat, gaat onze harstslag versnellen en produceren we een grote hoeveelheid stresshormonen adrenaline en cortisol. Dat is evolutionair zo bepaald; de oermens moest vroeger immers reageren als hij een beer tegenkwam en gevaar liep. Maar als het gevaar geweken is (de beer is weg), dan moet het lichaam weer naar een normaal niveau ‘zakken’ en moet de productie van stresshormonen stoppen. Mensen die voortdurend ‘aan’ staan omwille van een fysiek en mentaal letsel, ‘zakken’ niet meer. Ze staan altijd paraat, dag en nacht, klaar om te vechten. Op lange termijn put dat het lichaam uit, in die mate dat het crasht.

De behandeling van fibromyalgie: een én-én verhaal

“Artsen zijn gewone mensen, ze weten niet alles”

“Niet alle artsen weten wat ze doen. Artsen zijn gewone mensen. Ze maken fouten. Ze weten niet alles. Ze hebben slechte dagen en soms nemen ze beslissingen die ze niet moeten nemen. Als ik denk dat een arts niet begrijpt wat ik zeg of niet luister, laat ik het daar. Het is tijd voor een nieuwe dokter. Het krijgen van een second opinion of zelfs een derde is geen slechte zaak. Als ik me niet goed voel, ga ik ergens anders heen. Mijn gezondheid is afhankelijk van goed geïnformeerde artsen die de tijd nemen om naar mij te luisteren.”

Acteur Morgan Freeman over zijn fibromyalgie

Dé pil die alle fibromyalgieklachten wegneemt, bestaat jammer genoeg niet. Daarom pleiten de meeste artsen, klassiek én holistisch, voor een multidisciplinaire aanpak.

1 Medicatie tegen fibromyalgie

Nog voor de diagnose gesteld is, gebruiken de meeste mensen met fibromyalgie pijnmedicatie: ontstekingsremmers (zoals ibuprofen) en/of paracetamol (zoals Dafalgan). In slechts 30 tot 50% van de gevallen werkt die medicatie. Vaak worden ook antidepressiva voorgeschreven of spierontspanners (zoals diazepam).

Soms schrijven artsen ook heel zware pijnstillers met morfine voor (zogenaamde opiaten). Die zijn verslavend voor je lichaam, dus het gebruik ervan wordt zo veel mogelijk beperkt. De laatste tijd is ook het gebruik van CBD-olie (cannabisolie zonder het verslavende THC erin) in opmars, vooral om pijnlijke spieren te ontspannen en beter te kunnen
slapen.

2 Naar de pijnkliniek voor fibromyalgie

Wie langdurig pijn heeft, wordt vaak doorverwezen naar een pijnkliniek. Daar wordt gekeken naar de medicatie die de patiënt op dat moment neemt en naar het verloop van de pijn: waar zit de pijn precies? En zijn er verschillen in pijn in de 10 loop van de dag en nacht? Soms gebeuren er bijkomende technische onderzoeken, zoals foto’s maken.

In de pijnkliniek wordt naast een adequaat medicatieplan, dat meestal bestaat in het verminderen van de pijnmedicatie, vooral gekeken naar het mentale aspect van de pijn: wat is de impact ervan? Hoe gaat de patiënt ermee om? Wegnemen kunnen ze de pijn niet, dus is het belangrijk om te leren ermee om te gaan.

Om het psychologische aspect van pijn te behandelen, zijn er technieken om je hersenen te trainen om de aandacht van de pijn af te leiden, zoals meditatie, cognitieve gedragstherapie en relaxatieoefeningen. Het team in een pijnkliniek bestaat uit artsen uit allerhande disciplines, van kinesisten en revalidatieartsen tot psychologen en zelfs diëtisten.

Aanvaarden dat de pijn altijd blijft, is voor chronische pijnpatiënten een harde noot om te kraken. Daarom blijven veel mensen zoeken naar een precieze oorzaak en adequate oplossing. In de klassieke geneeskunde ligt de nadruk vooral op acceptatie – je moet leren leven met pijn, je leven van vroeger komt nooit meer terug – maar in de alternatieve geneeskunde zijn heel wat artsen ervan overtuigd dat er voor mensen met fibromyalgie een oplossing bestaat.

3 Detoxen tegen fibromyalgie

Het lichaam heeft van nature een groot vermogen om zichzelf te genezen. Dat vermogen neemt af naarmate er zich meer afvalstoffen in ons lichaam opstapelen. Een vaak gehoord betoog van holistische artsen is dat chronische ziektes bijna altijd gepaard gaan met een lichaam dat vervuild is.

Die oorzaken van vervuiling kunnen talrijk zijn: zware metalen, bepaalde voeding(intoleranties), drank, lucht- en milieuvervuiling, maar ook te weinig slaap en beweging, te veel stress… Ons lichaam kan op veel manieren ‘vervuild’ raken. Het was ene Dr. Reckeweg die binnen de homotoxicologie, de leer van de invloed van toxische (giftige) stoffen op ons lichaam, een tabel opstelde om aan te tonen welke schade toxines veroorzaken.

Vervuiling in ons bindweefsel (het weefsel dat al onze lichaamscellen verbindt, ongeveer 18 liter in totaal!) veroorzaakt verandering van de zuurtegraad en verandering in het transport van voeding- en afvalstoffen. Dit kan leiden tot ontstekingen of andere aandoeningen.

Het verloop ervan gaat in zes fases: de eerste drie fasen kun je mits medische ondersteuning relatief makkelijk genezen, nadien wordt dat moeilijker of zelfs onmogelijk. Kort gezegd: in de eerste drie fases zal je lichaam het teveel aan toxines zelf proberen af te voeren (door te zweten, te plassen, te snuiten, te menstrueren etc.) Dat lukt niet altijd helemaal,

dus het teveel aan gifstoffen gaat zich nestelen in je lichaam. Vanaf fase vier dringen de gifstoffen je organen en bindweefsel binnen, waar ze schade gaan aanrichten, in een latere fases ook de cellen. En het is in die fasen dat je dan ook (zware) lichamelijke klachten krijgt – lichte gewrichtspijn wordt dan bijvoorbeeld zware gewrichtsreuma, of kanker. Hieronder vind je de ziekte-evolutietabel van Dr. Reckeweg met daarin de zes fases per ‘weefsel’ of orgaan.

In de eerste drie fases gaat het lichaam zelf nog proberen zich te herstellen, daarna zit de ziekte op celniveau, waar ze zware (onomkeerbare) schade kan aanrichten.

Voor holistische artsen is detoxen – het lichaam zuiveren van giftige, schadelijke stoffen – daarom een belangrijk onderdeel in de behandeling van fibromyalgie.

4 De darmen als gezonde basis

Onze darmoppervlakte bedraagt ongeveer 500 vierkante meter; dat is de oppervlakte van een tennisveld. Heel wat ontstekingen, chronische ziekten, spier- en gewrichtspijnen en zelfs depressies hebben hun oorzaak in slecht werkende darmen. Dat is het kernbetoog van elke holistische arts. Het (weer) gezond maken van de darmen staat daarom voorop in hun aanpak.

Een leaky gut of lekkende darm – zeker niet te verwarren met een geperforeerde darm, daarmee moet je daar de spoedgevallen – is in de holistische geneeskunde één van de eerste dingen die getest wordt bij chronische pijn, aanhoudende vermoeidheid en andere gezondheidsklachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Leaky gut betekent dat je darmwand meer doorlaatbaar is geworden. Een soort vergiet op microscopisch niveau dus, waardoor voedingsstoffen, bacteriën, gifstoffen, (grote) onverteerbare partikels… in je bloed terechtkomen. Normaal zitten de darmcellen stevig vast aan elkaar. Ze worden doorlaatbaar door tal van factoren: een verstoorde darmflora, slechte voeding, roken, te veel gifstoffen in je lichaam, stress, medicatie…

Je immuunsysteem beschouwt de stoffen die in je bloedbaan terechtkomen als onnodige gasten – terecht, want ze moeten ín je darmen zitten, niet erbuiten – en zal hard aan het werk gaan om deze af te voeren. Het immuunsysteem gaat de strijd aan tegen de ongewenste gasten in het bloed. Dit kan een van de factoren zijn die auto-immuniteit uitlokt.

‘Normale’ voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld gluten, worden ook plots als vreemde indringers beschouwd, terwijl de meeste mensen wel gewoon gluten verdragen áls hun darmen gezond zijn. Met andere woorden: ook intoleranties en spijsverteringsklachten kunnen veroorzaakt worden door een leaky gut.

Een speciale bloedproef of stoelgangonderzoek bij een holistische arts moet uitwijzen of je darm lekt. Ook voedselintoleranties worden opgespoord. Als die er zijn, moet die voeding gedurende enkele maanden gemeden worden. Tegelijkertijd wordt de darmwand hersteld aan de hand van voedingssupplementen. Na enkele maanden is de darm doorgaans hersteld en verdwijnen de klachten en intoleranties.

5 Voedingssupplementen

Er zijn artsen die menen dat we alles wat we nodig hebben uit onze voeding kunnen halen mits we gezond eten. En er zijn artsen die menen dat we steevast tekorten hebben omdat onze voeding vandaag niet is wat ze 50 jaar geleden was.

Orthomoleculaire artsen zijn aanhangers van de laatste theorie en zullen bij fibromyalgie en een ‘overspannen’ staat van het lichaam, altijd het bloed testen op tekorten.

Supplementen vervangen je voeding niet, ze zijn een supplement en je neemt ze dus bovenop. Het heeft weinig zin om op eigen houtje supplementen te nemen zonder fijnmazig (helaas niet terugbetaald) bloedonderzoek.

Supplementen die je wél zelf mag (moet) nemen zijn:
– Vitamine D neem je best het hele jaar door. Vitamine D is belangrijk voor de groei en sterkte van je botten én voor je immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D wordt vaak in verband gebracht met bepaalde auto-immuunziekten zoals reuma, ziekte van Crohn, MS en lupus. Vitamine D wordt het best opgenomen door je lichaam als het in vet is opgelost

– Omega 3 of visolie (haal je uit vette vis): al vele jaren veruit het populairste supplement. Het is goed voor onder andere hart en bloedvaten, bloeddruk en hersenen.

– Probiotica: levende micro-organismen die je darmflora versterken.

6 Een natuurlijke ontstekingsremmer: kurkuma

Een natuurlijke stof om ontstekingen in het lichaam af te remmen, is kurkuma. In Aziatische landen wordt het al eeuwen gebruikt als geneeskundig kruid, maar ook bij ons – en zelfs in klassieke geneeskunde – wordt het steeds vaker gebruikt bij chronische aandoeningen. Je kunt kurkuma nemen als supplement,

maar je kunt de knolletjes ook vers raspen door bijvoorbeeld soepen en tomatensauzen (wel opletten, je handen kleuren oranje!). Kurkuma geeft z’n werkende bestanddelen het best prijs als het gemengd wordt met wat olijfolie en peper.

7 Een infraroodsauna

“Wanneer mijn lichaam in een kramp schiet, helpt mijn infraroodsauna echt. De sauna helpt me zodat ik mijn passie, mijn werk en andere dingen waar ik van hou kan blijven doen zelfs op dagen dat ik het gevoel heb dat ik niet uit bed geraak”

Een beeld van Lady Gaga in haar Health Mate, dat ze deelde op haar Instagram

De Amerikaanse popzangeres Lady Gaga leidt aan fibromyalgie. En daarom heeft ze een Health Mate infraroodsauna bij haar thuis om de (spier)pijn de baas te kunnen. Een infraroodsauna werkt – anders dan een klassieke Finse sauna waarin waterdamp verhit wordt – met infraroodstralen. En die stralen hebben – vermits ze op de ‘juiste’ golflengte uitgestuurd worden – een dubbel effect voor mensen met chronische pijn.

Enerzijds dringen ze door tot diep in het lichaam waar ze spieren en gewrichten gaan ontspannen, anderzijds zorgt het zweten ervoor (want ja, je zweet dus flink in zo’n sauna!) dat je giftige afvalstoffen afvoert. Let wel: een infraroodsauna geneest niks, maar verzacht de klachten enorm. En de ene infraroodsauna is de andere niet.

Het is de golflengte van de stralingselementen die bepaalt welk effect de sauna heeft. Alleen infraroodstraling met een golflengte tussen 5600 en 10.000 nanometer heeft een therapeutische werking. (Goedkopere) infraroodsauna’s met lagere stralingselementen hebben het effect van een warm bad: het doet (even) deugd tegen de pijn, maar een langdurig effect hebben ze niet.

Meer lezen over fibromyalgie?

• Fibromyalgie, anders bekeken van Herlinde Jacobs (Lannoo) bespreekt de multidisciplinaire aanpak van chronische pijn

• ‘Bewegen zonder pijn’ van Daan De Coninck (Uitgeverij Borgerhoff & Lamberichts) worden de onderliggende oorzaken van spier- en gewrichtspijn beschreven in het eerste deel. In het tweede deel wordt per aandoening ingegaan op de ziekte en de klassieke en holistische aanpak ervan.

• ‘Nooit meer naar de dokter’ van Servaas Bingé (Uitgeverij Borgerhoff & Lamberichts). Een heel helder boek van huisarts Servaas Bingé dat mooi de brug slaat tussen klassieke geneeskunde en holistische aanvullende behandelingen.

Gebruikers getuigen

Als mensen ons vragen wat ons drijft, antwoorden we met deze getuigenissen. Want niks is beter dan het gevoel van tevreden klanten.

Na jaren van pijn werd bij mij de diagnose fibromyalgie vastgesteld. Ik heb nog zeven jaar kunnen werken met de pijn, maar dat was niet vol te houden. Mijn spieren verkrampen voortdurend. Daarom kan ik zelfs niet meer voor mijn zoontjes zorgen, wat ik nog het ergst van al vind. Ik heb tal van therapieën geprobeerd, maar niks hielp me vooruit.

Daarom vreesde ik dat er niks anders op zat dan de pijn te verbijten, tot ik de Health Mate infraroodsauna ontdekte. Een vriendin had er een thuis en omdat ze zag hoeveel pijn ik had, vond ze dat ik eens een keer moest komen proberen. Die week ben ik drie keer bij haar thuis geweest. Wat een resultaat! Dus heb ik geen seconde getwijfeld en heb er zelf een gekocht. En al geneest het niet, het is een natuurlijke pijnstiller. Ik kan telkens mijn schouders wat meer ontspannen en het is een goeie aanvulling op de wekelijkse kine en osteopathie. Bovendien verhoogt het ook mijn slaapkwaliteit. Ik word vaak wakker van de pijn of geraak niet in slaap. Dan zet ik de sauna aan, kruip er even in, neem een douche en daarna kan ik de slaap wél vatten.

Niet alleen fysiek maar ook mentaal ben ik erop vooruit gegaan. Want de pijn hield me aan mijn bed gekluisterd, ik kwam vaak de deur niet uit en paste voor uitnodigingen van vrienden. Nu de pijn veel draaglijker is, kan ik weer buiten komen en ben ik veel aangenamer voor de mensen rondom mij. Daarom: voor iedereen die in hetzelfde schuitje zit, probeer het eens. Je zult het je niet beklagen. Voor mij persoonlijk is het de beste aankoop ooit. Leven met fibromyalgie is geen lachertje. Want je hebt constant pijn. Maar zo’n infraroodsauna werkt écht wel verzachtend.”

Suzy
Mama met fibromyalgie

“Qua pijnmedicatie zit ik echt aan het maximum. Ik kleef alle twee dagen een morfineplakker. De tweede dag kom ik niet door zonder mijn Health Mate infraroodsauna. Ik zou de hele dag in bed liggen, óp van de pijn. Maar omdat ik die dag, net voor ik mijn pleister vervang, een uur in mijn infraroodsauna lig, is de pijn draaglijk en kan ik toch íets doen. Ik begrijp niet waarom dokters me nooit verteld hebben dat er zoiets als een infraroodsauna bestond. Ik heb mijn infraroodsauna leren kennen via een andere fibromyalgie-patiënte. Zij was enthousiast en mijn nieuwsgierigheid raakte geprikkeld. Ik kwam bij Health Mate terecht omdat zij de beste stralingselementen hebben die de pijn effectief verzachten. Ik ben er echt superblij mee. Voor mij is mijn infraroodsauna dé uitvinding van de eeuw. Als hij morgen in panne valt, zou ik niet weten wat gedaan. Infrarood helpt wel degelijk voor mijn fibromyalgie”

Anja
Afkomstig uit Zele
Lees meer Bekijk het aanbod

Download de Health Mate brochure

De Health Mate brochure staat boordevol handige informatie. Welke houtsoorten & stralingselementen zijn het meest geschikt? Welke golflengte heeft het meeste impact op mijn gezondheid? Ontdek het allemaal in de brochure.