top of page

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK OVER INFRAROOD

Dankzij een unieke opbouw en speciale Tecoloy elementen geniet je van het therapeutisch effect van een Health Mate infraroodsauna. Bij Health Mate streven we naar transparantie en effectiviteit. Daarom verzamelen we al jaren zorgvuldig studies en resultaten uit wetenschappelijk onderzoek over infrarood om die therapeutische eigenschappen te onderbouwen. 

Om dat onderzoek verder te onderbouwen, werken we samen met verschillende partijen zoals onder andere de Universiteit van Maastricht. Op basis van deze eerdere en nieuwe onderzoeken leverden we al heel wat wetenschappelijk bewijs over het therapeutisch effect van een Health Mate infraroodsauna. Wil je zelf de helende kracht van een Health Mate sauna ervaren? Download onze brochure voor meer informatie.

"Lange golf infraroodstralen warmen het lichaam van binnenuit op."

STILLS.00_00_54_11.Still020.jpg

Waarom werken lange golf infraroodstralen zo sterk op het lichaam in?

De lange golf-infraroodstralen van een Health Mate dringen door tot onder de huid, waar ze worden geabsorbeerd door watermoleculen. Deze moleculen gaan vervolgens vibreren, wat resulteert in de afgifte van warmte. Hierdoor ervaar je een opwarming van binnenuit. In tegenstelling tot korte golf infraroodstralen tast deze straling het collageen in je huid niet aan. Korte golf-infraroodstralen, vallen binnen het bereik van 770 tot 1400 nm, deze zorgen voor meer activiteit van het enzym MMP-1. Dat enzym heeft als doel om collageen af te breken, wat er op termijn voor zorgt dat je huid minder soepel en jong blijft. Lange golf infraroodstralen, met golflengtes tussen de 3.000 en 10.000 nm, produceren daarentegen minder intense infraroodwarmte, waardoor er geen afbreuk wordt gedaan aan je huid

Ons lichaam verzamelt onbewust steeds meer gifstoffen via voeding, cosmetica en alcohol. Daarbovenop komen we ook in onze dagelijkse omgeving vaak in contact met schadelijke uitlaatgassen of toxische stoffen. Enkele voorbeelden zijn metalen, tfalaten en pesticiden. Deze stoffen hebben een affiniteit voor onderhuidsvet. Ze werken hormoonverstorend en hebben daardoor een negatieve impact op ons lichaam. Door het lichaam op te warmen met lange golf infraroodstralen voorkom je de ophoping van deze gifstoffen. Omdat je lichaam gaat zweten, creëer je een verbeterde bloedsomloop en behoud je tegelijkertijd je celenergie. Op die manier worden gifstoffen beter afgevoerd en geniet je van een gezondere levensstijl

STILLS.00_00_47_16.Still018.jpg
STILLS.00_02_10_19.Still037.jpg

De voordelen van een therapeutische infraroodcabine op je gezondheid

Een infraroodsessie is goed voor lichaam en geest. In de therapeutische infraroodcabine van Health Mate ga je intern opwarmen waardoor je hersenen een signaal krijgen dat je lichaam te warm wordt. Dat brengt heel wat positieve effecten in je lichaam teweeg:

 

 • Door je interne temperatuur met 1,5 graden te verhogen, geeft de hypothalamus (= belangrijk deel in je hersenen) endorfine vrij, wat zorgt voor een ontspannen en pijnstillend effect. Bovendien produceert je lichaam hierdoor warmteschokproteïnen (HSP), die dienen als beschermende en herstellende stoffen voor je cellen. Dit activeert elke cel in je lichaam, waardoor je tot wel twee dagen lang zowel fysiek als mentaal in topvorm kunt voelen.

 • De huidporiën gaan openstaan en zweetklieren worden geactiveerd, hierdoor krijgen we een dieptereiniging van de huid.

 • De productie van collageen wordt gestimuleerd. Deze stof werkt hydraterend en verstevigend voor huid, nagels, haar, pezen en botten.

 • Omdat de temperatuur in een Health Mate cabine traag stijgt en je lichaam bijgevolg ook traag opwarmt, heeft je hart het gevoel dat alles onder controle is. Op die manier doe je eigenlijk aan cardio training want je lichaam warmt op en je hart zorgt telkens voor afkoeling. Dat is veel efficiënter dan in een Finse sauna waar de temperatuur snel stijgt en zo’n 110 graden bedraagt. 

 • Infrarood helpt patiënten die kampen met verschillende vormen van chronische spier- en gewrichtspijn zoals fibromyalgie, lage rugpijn en reumatoïde artritis. Ook atleten genieten van een sneller spierherstel na een intensieve training als ze gebruikmaken van infraroodstralen.

 • Allergische symptomen verminderen. Patiënten vertonen een significante vermindering van neusverstopping, niezen en jeukende ogen na een infraroodbehandeling.

 • Met je zweet scheidt je ook heel wat toxische stoffen af zoals onder meer zware metalen, pesticiden en andere boosdoeners die onze lever en nieren maar moeilijk de baas kunnen. 

 

Wil je graag meer wetenschappelijke studies lezen over de gezondheidsvoordelen van een sauna? Download dan zeker onze whitepaper voor een overzicht.

 Wetenschappelijk onderzoek over infraroodcabines als ziektebestrijders

Het onderzoek van dr. Toshiko Yamazaki onderbouwt de wetenschappelijke consensus dat regelmatige infraroodsessies met een stralingsbereik tussen de 5.500 en 10.000 nanometer een bewezen verbetering realiseren voor volgende ziektebeelden:

 • astma

 • bronchitis (opgeheven)

 • reumatoïde artritis (7 van de 10 gevallen opgelost in een klinische proef)

 • kankerpijn (sterke reductie)

 • levercirrose (teruggedraaid)

 • ziekte van Crohn (opgeheven)

 • koude handen en voeten (20-25% verbetering gehandhaafd)

 • blaasontsteking (verdwenen)

 • darmzweren (opgeheven)

 • gastritis (verlicht)

 • aambeien(verminderd) 

 • hepatitis (verdwenen)

 • hypertensie (verminderd)

 • colloïden (aanzienlijk verzacht en in sommige gevallen helemaal verdwenen)

 • beenzweren (genezen)

 • stralingsziekte (verschijnselen en symptomen verlicht)

 • huidproblemen bij adolescenten

 • tinitus (chronische gevallen in 10 behandelingen)

 • eczeem en psoriasis (goed gereageerd)

 • pijnverlichting

 • versnelde recuperatie na sportprestatie

 • littekenherstel (3x sneller)

 • cellulitis (duidelijk verbeterde pathologie)

 • stress niveau

 • detoxificatie van bloed

 • lymfeklierontstekingen

STILLS.00_02_33_12.Still038.jpg
STILLS.00_00_41_20.Still017.jpg

Geniet optimaal van het therapeutisch effect van een Health Mate infraroodsauna

Algemeen gezien is het aangeraden om minstens 3 keer per week een sessie van zo’n 30 tot 45 minuten in te plannen. Je begint best aan een temperatuur van 40 à 45 graden en voert die temperatuur dan geleidelijk aan op tot zo’n 55 graden. Op die manier train je je lichaam door telkens een paar graden mee op te warmen.

Het doel is om net zoals bij conditietraining je hartslag te laten stijgen en deze gedurende 30 min te houden tussen 60 en 80% van (220 - je leeftijd). Als we deze formule toepassen op een 55-jarige doen we dus (220 - 55) x 60% en (220 - 55) x 80%. De hartslag van een 55-jarige Health Mate gebruiker ligt dus best tussen de 99 en 132 tijdens een sessie. Om dat te bereiken, hebben sommige mensen hogere of lagere eindtemperaturen nodig. Het beste is toch om tijdens het saunagebruik zo’n 15 - 20 min in die hartslagzone te zitten en dan nog eens 10 - 15 min tijdens de cool down en het douchen. Op die manier zit je in totaal 30 minuten in de juiste zone.

2024_02_HM_Infographic_Algemeen_illu_edited.jpg

Een samenwerking tussen de Universiteit van Maastricht en Health Mate

Na een studieperiode van 8 weken, waarbij deelnemers van gepensioneerde leeftijd driemaal per week gedurende 45 minuten werden blootgesteld aan onze infraroodsauna met een gemiddelde temperatuur van 60°C, zijn we verheugd om enkele boeiende bevindingen te delen die een positieve impact kunnen hebben op de gezondheid van onze ouderen.

 

De resultaten tonen aan dat er een activatie en versterking van het immuunsysteem was en dat aanzienlijke toename van handgripkracht, samen met een verbeterde bloedcirculatie rondom spiervezels tijdens fysieke inspanning. Dit betekent dat tijdens fysieke inspanning er meer zuurstofrijk bloed naar de spieren geraakt.

 

Deze ontdekkingen belichten een veelbelovend traject voor de gezondheidszorg, waarbij de potentie wordt benadrukt om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren.

Logo-1A_HealthMate.png

THERAPEUTISCHE INFRAROODCABINES & MASSAGEZETELS

Maak een afspraak voor een inspirerend bezoek aan één

van dichtstbijzijnde Health

Mate® toonzalen

Bedankt voor uw aanvraag!

bottom of page